Wat is een lambdasonde?

Werking van Lambdasonde:

De Lambdasonde ook wel lambda genoemd is een sensor die in de uitlaatpijp van uw auto gemonteerd is. De sensor bestaat uit een speciaal hol huis, aan een zijde gesloten, waarvan het binnenste deel met de buitenlucht verbonden is, terwijl de buitenwand om-stroomt wordt door hete uitlaatgassen. De sonde reageert op zuurstof in het uitlaatgas d.m.v. de opwekking van een spanningssignaal (variabele weerstand) Deze meet dan ook het zuurstofgehalte in de uitlaatgassen.

ngk-lambda_gruyters Bij moderne auto’s ziet men vaak twee in plaats van een lambdasonde in het uitlaatsysteem. De computer (ECU) gebruikt de signalen die de lamda verstuurd om de brandstof verhouding samen te stellen (brandstof-lucht mengsel) De lambdasonde heeft een voorverwarming zodat deze snel reageert bij koude motor. De functie van de lambdasonde is met name voor een schone verbranding en dat er zo min mogelijk schadelijke uitlaatgassen worden uitgestoten. Het is dan ook mogelijk dat door een defecte lambdasonde (schadelijke stoffen) op den duur de katalysator kapot kan gaan hetgeen hoge vervangingskosten met zich mee brengt. Conclusie: De katalysator heeft de lambdasonde nodig om goed te kunnen functioneren. Ook kan de auto bij een defecte lambdasonde meer brandstof gaan verbruiken.

Controleren en Vervangen:

Hoe herkend u een kapotte lambdasonde?

Als een lambdasonde stuk is zal dit vaak aangegeven worden door het Check Engine lampje. Mocht dit gaan branden of er op de boorcomputer een melding zichtbaar zijn die hier een relatie mee heeft kom dan met uw voertuig naar ons. Wij kunnen de ECU uitlezen en zien om welke storing het precies gaat.

Ook kan de motor bij het herkennen van een defecte lambdasonde op een noodloop gaan. Hierbij word de werking van de lambdasonde door het ECU uitgeschakeld en gaat het systeem op een gemiddelde waarde staan. Uw auto kan merkbaar minder presteren en inhouden, een controle bij ons  is direct aan te raden in deze gevallen.

Nadat u een melding hebt gehad van de boordcomputer (ECU) in uw auto en u zet de auto af kan het zijn dat de melding (tijdelijk) weg blijft. Toch is het aan te bevelen de storing uit te laten lezen om eventuele grotere schade aan b.v. uw katalysator te voorkomen.

Bij ons kunt u de lambdasonde laten controleren en indien nodig vervangen. Wij vervangen lambdasondes vakkundig voor vrijwel alle merken auto’s tegen zeer concurrerende prijzen!