Maak uw auto zomer-klaar en kies voor een GBE vakantiecheck

Maak uw auto zomer-klaar en kies voor een GBE Vakantiecheck

Met de GBE vakantiecheck wordt uw auto op 46 punten gecontroleerd. Een veilig idee voordat u op vakantie gaat. Bandenprofiel, accu, verlichting, ruitenwissers, enzovoort…

U kunt hier een online prijsopgave opvragen voor de vakantiecheck, waarbij uw auto op 46 punten wordt gecontroleerd die belangrijk zijn in de zomer en op vakantie. Voorkom pech onderweg naar uw vakantiebestemming.

De vakantie-checklist 2019

Maak je auto zomerklaar! De vakantie-checklist

De zomervakantie staat weer voor de deur. Het klinkt als muziek in de oren, maar uiteindelijk kan de voorbereiding flink wat (vakantie)stress opleveren. Gaat u dit jaar met de auto op vakantie? Dan raden wij het aan om van tevoren voldoende aandacht aan de auto te besteden. Een goede voorbereiding kan flink wat stress voorkomen tijdens of net voor je reis. De auto zomer-klaar maken, je hoort het regelmatig, maar hoe kun je het best de auto zomer-klaar maken? In deze zomer-klaar checklist volgorder vertellen wij hoe u dit het beste kunt doen.

  • Bandencheck
  • Vloeistofcheck
  • Verlichtingscheck
  • Remmencheck
  • Veiligheidscheck
  • Trekhaakcheck
  • Vignetten
  • Extra vakantietips

Bandencheck

Stap 1 van de zomer-klaar checklist is de bandencheck. Om de auto zomer-klaar te maken, raden wij het aan om de autobanden goed te controleren op profiel en bandenspanning. Goede zomerbanden onder de auto zijn namelijk erg belangrijk, vooral als u een lange reis gaat maken naar uw vakantiebestemming. Heeft u nog geen zomerbanden onder uw auto? Dan raden wij het aan om deze nog voor uw vakantie aan te schaffen. Zomerbanden bieden meer veiligheid bij warme temperaturen dan  all-season banden of winterbanden. Ze bieden bij temperaturen van boven de 15 graden Celsius meer grip en zorgen voor een betere wegligging.

Heeft u al zomerbanden onder de auto? Dan raden wij het aan om nog even de bandenspanning en het profiel te controleren. De wettelijke minimale profieldiepte van uw banden mag niet minder zijn dan 1,6 millimeter. Wij raden het echter aan om de banden te vervangen als het profiel minder dan 2 mm is. Ook raden wij het aan om een reservewiel en een  bandenreparatie set mee te nemen op uw reis.

Vloeistofcheck

Uw auto zomer-klaar maken? Controleer dan ook alle vloeistoffen van uw auto. Hieronder valt onder andere de motorolie, de koelvloeistof en de ruitensproeiervloeistof. Deze vloeistoffen hebben een belangrijke functie in de auto, het is daarom ook belangrijk dat er altijd voldoende in de auto zit.

Het oliepeil van de auto wordt vaak vergeten, ondanks dat het erg belangrijk is om deze regelmatig te controleren. Wanneer de auto onvoldoende motorolie heeft, zal de motor van de auto vastlopen. Erg vervelend, maar ook vooral erg duur. Controleer het oliepeil daarom voor u op vakantie gaat. Controleer met uw oliepeilstok het olieniveau. Zit er onvoldoende motorolie in de auto? Vul deze dan aan. Neem voor de zekerheid ook altijd een liter motorolie mee op reis.

Controleer voor u op vakantie gaat ook even de koelvloeistof. In principe zal koelvloeistof niet snel opraken. Toch is het erg vervelend als u tijdens u reis stil komt te staan doordat er te weinig koelvloeistof in de auto zit. Check dus even of er voldoende koelvloeistof aanwezig is. Mocht dit niet zo zijn, vul het dan bij.

Controleer ook of er voldoende ruitenwisservloeistof aanwezig is, zeker als u richting het zuiden rijdt. Grote kans dat u tijdens uw reis te maken krijgt met flink wat insecten en vogeluitwerpselen op uw voorruit. Om uw ruiten goed schoon te kunnen houden heeft u ruitensproeiervloeistof nodig. Vul daarom het reservoir voor u op reis gaat. Heeft u nog de wintervariant in het reservoir? Dan raden wij het aan om deze te vervangen door een zomervariant. Zomer ruitenwisservloeistof is vaak effectiever tegen insecten en vogeluitwerpselen. Ook raden wij het aan om wat extra ruitenwisservloeistof mee te nemen. Raakt de ruitenwisservloeistof op tijdens uw vakantie en u heeft geen nieuwe mee, dan kunt u tijdens het rijden de ruiten niet meer schoonmaken. Goed zicht tijdens het rijden is erg belangrijk. Controleer daarom ook direct even of de ruitenwissers nog naar behoren werken. Voor het beste resultaat zult u ruitenwissers ongeveer 1 keer per jaar moeten vervangen. Heeft u dit al een lange tijd niet gedaan? Vervang ze dan nog even voor u op vakantie gaat.

https://www.winparts.nl/upload/website/2-2.jpg

Verlichtingcheck

De verlichting van uw auto hoort ook bij de zomer-klaar checklist. Controleer de  verlichting van uw auto altijd voor u op reis gaat. Dit kunt u eenvoudig zelf doen. Start de auto en zet deze in de vrij-stand. Zet vervolgens de  koplampen en alarmlichten aan en loop een rondje om de auto. Controleer ook de remlichten en de knipperlichten. Dit kunt u het best samen met iemand doen. Blijkt er een lampje stuk te zijn? Vervang deze dan nog even. Ook raden wij het aan om een extra setje reservelampjes mee te nemen. Mocht er tijdens de reis een  lampje stuk gaan, dan kunt u die altijd even snel vervangen (scheelt ook weer eventuele boetes)

Remmencheck

Uw auto zomer-klaar maken? Doe dan ook een remmencheck. Slijtage aan de remmen vindt geleidelijk plaats. Rijdt u vaak kleine afstanden of rijdt u een automaat, dan wordt deze slijtage versneld. Controleer, of laat uw remmen door ons controleren voordat u op reis gaat. Zeker als u naar heuvelachtige gebieden gaat waar een uitstekend werkende rem van levensbelang is heeft. Blijken ze aan vervanging toe te zijn? Dan kunt u voordelig nieuwe remschijven en remblokken bij ons laten vervangen.

Veiligheidscheck

Een ander belangrijk punt van de zomer-klaar checklist is om te zorgen voor de juiste uitrusting. In Europa komen over het algemeen de verkeersregels wel overeen, maar toch zijn er een aantal belangrijke verschillen. Een belangrijk puntje is dat het per land verschilt wat de verplichte uitrusting is voor in uw auto. Zo bent u in Frankrijk bijvoorbeeld verplicht om een alcoholtester bij u te hebben en in België is een brandblusser verplicht (niet voor Nederlands kenteken). Op de ANWB site vind u alle gegevens voor een goede voorbereiding! https://www.anwb.nl/vakantie/reisvoorbereiding/verplicht-mee-in-de-auto-in-het-buitenland

Trekhaak check     

Maakt u tijdens uw reis gebruik van de trekhaak om bijvoorbeeld een fietsdrager te plaatsen of om een aanhanger of caravan te trekken? Dan raden wij het aan om van tevoren een trekhaakcheck te doen. Beschikt uw auto over een  afneembare trekhaak? Controleer dan eerst of deze goed is aangesloten. Controleer vervolgens de trekhaak aansluiting. De trekhaak aansluiting controleren kan in een paar eenvoudige stappen. Voor deze controle zult u wel even uw fietsdrager of aanhanger op de trekhaak moeten zetten. Verder heeft u de stekkeraansluiting en de stekkerdoos met eventueel een verloopstekker nodig. Koppel de aanhanger op de trekhaak en sluit de stekkers aan. Check vervolgens de verlichting van de aanhanger:  achterlichten, remlichten, knipperlichten en kentekenverlichting.

https://www.winparts.nl/upload/website/3.jpg

Vignetten

Als u door meerdere landen reist, raden wij het aan om van tevoren goed te controleren of u eventueel vignetten nodig heeft. Landen als Oostenrijk, Zwitserland en Slovenië hebben Autobahnvignetten. Autobahnvignetten kunt u bij de snelweggrensovergangen kopen, maar u kunt ze ook eenvoudig van tevoren bestellen kopen of online bestellen bij onder andere de ANWB. Vervolgens dient u ze op de vooruit van uw auto te plakken.

Een anders soort vignet is het milieuvigntet of ecovignet. Dit vignet komt steeds vaker voor. Met een milieuvignet mag u in bepaalde zones rijden die als doel hebben om de luchtkwaliteit te bevorderen. Is uw auto te oud of stoot deze teveel uit? Dan kan het voorkomen dat uw auto niet in aanmerking komt voor een milieuvignet. U mag dan automatisch de steden waar een milieuzone geldt niet in met uw auto. In Duitsland wordt door middel van een verkeersbord met de tekst Umweltzone, de milieuzone aangegeven. Ook in Frankrijk geldt er een milieuvignet, ook wel Ecovignet of Crit’air genoemd.

Extra vakantietips!

De auto checken voor vakantie gelukt? Naast alle veiligheidschecks raden wij het ook aan om tijden de reis een aantal extraatjes mee te nemen. Zo is het natuurlijk belangrijk dat u uw rijbewijs, kentekenbewijs, verzekeringsbewijs (groene kaart) en een Europees schade formulier mee neemt. Ook is het verstandig om een reservesleutel mee te nemen, mocht je de sleutel per ongeluk kwijtraken.

Ook raden wij het aan om voldoende eten en drinken mee te nemen voor als u pech krijgt of in een file komt te staan.

Combineer de vakantiecheck eens met een aircocheck (die niet standaard bij een onderhoudsbeurt is inbegrepen). Een optimaal functionerende airconditioning zorgt voor circulatie van schone en frisse lucht en ’s zomers is de temperatuur in de auto altijd aangenaam.

Wij wensen u een plezierige en fijne reis.