Uw banden en de DOT code?

Banden vormen een belangrijk onderdeel van uw auto en caravan! Zij verdienen daarom extra aandacht. Zeker als de zomer in aantocht is en u voornemens ben om een lange afstand, als dan niet met caravan of aanhanger, te gaan rijden. Bij de autoband bent u gewend om te kijken naar het profiel. Bij de caravanband ligt dit anders. U krijgt het advies van BOVAG, ANWB om de banden na 6 jaar te vervangen. Dit advies is terecht, maar waarom eigenlijk?

Allereerst de DOT code;

De DOT code is een codering met vier cijfers en geeft aan in welke week en in welk jaar de banden zijn geproduceerd.

1e+2e cijfer = week van productie.

3e+4e cijfer = jaar van productie.

De code 4202 betekent: week 42 jaar 2002. Het advies is dus om deze banden te vervangen.

Een Klapband;

Een klapband ontstaat in de meeste gevallen door ouderdom van de band, onjuiste bandenspanning of overbelasting (over-belading bij caravan of aanhangwagen). Een klapband verstoord in enkele ogenblikken uw vakantie! Met name uw caravan loopt door de enorme klap namelijk vaak een flinke beschadiging op en tevens loopt u zelf ook onnodig risico door de gevaarlijke situatie die kan ontstaan op de weg.

Een klapband is echter makkelijk te voorkomen: vervang uw banden in het zesde levensjaar en houdt uw banden op de juiste spanning.

Banden gaan gemiddeld 6 jaar mee. De reden: door de lange sta tijden en de daarbij optredende belasting verouderen de banden sneller dan personenwagenbanden en kunnen ze poreus worden. Optisch is er dan vaak niets aan de banden te zien; ze hebben voldoende profiel en vertonen vaak geen uiterlijke gebreken. Maar onderhuids kan door vochtinwerking en druk het rubber loslaten van het stalen karkas. Het advies aan u is om daarom uw banden in het zesde levensjaar te vervangen.

Ook de juiste bandenspanning kan de kans op een klapband verkleinen. Een te lage bandenspanning brengt een grote vervorming en verhitting van de band met zich mee, wat tevens tot een klapband kan leiden.

Tijdens een periodieke onderhoudsbeurt bij Gruyters Universele Garage worden de banden nauwkeurig voor u nagekeken. Indien de banden ouder zijn dan 6 jaar krijgt u het advies om de banden te vervangen. U weet nu waarom!

P.S.: Ook verzekeraars stellen eisen aan de leeftijd van uw caravanbanden.